Loading [MathJax]/jax/output/SVG/config.js
Mendeleev Communications
RUS  ENG    ЖУРНАЛЫ   ПЕРСОНАЛИИ   ОРГАНИЗАЦИИ   КОНФЕРЕНЦИИ   СЕМИНАРЫ   ВИДЕОТЕКА   ПАКЕТ AMSBIB  
Общая информация
Последний выпуск
Архив
Правила для авторов

Поиск публикаций
Поиск ссылок

RSS
Последний выпуск
Текущие выпуски
Архивные выпуски
Что такое RSS



Mendeleev Commun.:
Год:
Том:
Выпуск:
Страница:
Найти






Персональный вход:
Логин:
Пароль:
Запомнить пароль
Войти
Забыли пароль?
Регистрация


Mendeleev Communications, 2021, том 31, выпуск 1, страницы 73–75
DOI: https://doi.org/10.1016/j.mencom.2021.01.022
(Mi mendc838)
 

Эта публикация цитируется в 2 научных статьях (всего в 2 статьях)

Communications

Unusual spiral structures formed by glycated β-casein in the presence of thioflavin T: amyloid transformation?

I. A. Zanyatkina, Yu. Yu. Stroylovabc, A. K. Melnikovaa, A. A. Moosavi-Movahedid, A. A. Sabouryd, T. Haertleef, V. I. Muronetzab

a Department of Bioengineering and Bioinformatics, M.V. Lomonosov Moscow State University, Moscow, Russian Federation
b A.N. Belozersky Research Institute of Physico-Chemical Biology, M.V. Lomonosov Moscow State University, Moscow, Russian Federation
c Institute of Molecular Medicine, I.M. Sechenov First Moscow State Medical University, Moscow, Russian Federation
d Institute of Biochemistry and Biophysics, University of Tehran, Tehran, Iran
e Biopolymers, Interactions, Assemblies, UR 1268, Institute National de la Recherche Agronomique, Nantes, France
f Department of Animal Nutrition, Poznan University of Life Sciences, Poznan, Poland
Аннотация: Unusual spiral-like structures in aggregates formed by β-casein glycated in a special way in the presence of thioflavin T are reported. Different glycation agents, temperature, pH, incubation time, and concentrations of protein and modifier were characterized, but only glycated by 200mm glucose for 48h at 37°C without sodium cyanoborohydride β-casein forms spiral structures in the presence of thioflavin T. Thioflavin T affects the size of particles formed by glycated β-casein and also stimulates heat-induced aggregation, indicating that the formation of unusual spiral structures is determined both by the structure of the advanced glycation end products and by the properties of the glycated protein.
Ключевые слова: β-casein, thioflavin T, amyloid structure, aggregation, protein glycation, advanced glycation end-products.
Тип публикации: Статья
Язык публикации: английский
Дополнительные материалы:
Supplementary_data_1.pdf (589.7 Kb)


Образец цитирования: I. A. Zanyatkin, Yu. Yu. Stroylova, A. K. Melnikova, A. A. Moosavi-Movahedi, A. A. Saboury, T. Haertle, V. I. Muronetz, “Unusual spiral structures formed by glycated β-casein in the presence of thioflavin T: amyloid transformation?”, Mendeleev Commun., 31:1 (2021), 73–75
Образцы ссылок на эту страницу:
  • https://www.mathnet.ru/rus/mendc838
  • https://www.mathnet.ru/rus/mendc/v31/i1/p73
  • Эта публикация цитируется в следующих 2 статьяx:
    1. Wei Ning, Lixia Zhang, Yang Liu, Mingqin He, Yuqing Wu, Zhijun Chen, Jiacong Shen, “Detection of casein in milk by bilobate-like dyes quinaldine red and thioflavin T”, LWT, 218 (2025), 117497  crossref
    2. C. Holt, J.A. Carver, “Invited review: Modeling milk stability”, Journal of Dairy Science, 107:8 (2024), 5259  crossref
    Citing articles in Google Scholar: Russian citations, English citations
    Related articles in Google Scholar: Russian articles, English articles
    Mendeleev Communications
    Статистика просмотров:
    Страница аннотации:24
    PDF полного текста:8
     
      Обратная связь:
    math-net2025_04@mi-ras.ru
     Пользовательское соглашение  Регистрация посетителей портала  Логотипы © Математический институт им. В. А. Стеклова РАН, 2025